PENTAX KP - Beskrivning

PENTAX KP fångar dina upplevelser med enastående upplösning och detaljrikedom

Världen är full av vackra motiv och spännande upplevelser. PENTAX KP fångar dem alla, levande och naturtroget. Det kompakta kamerahuset är fullpackat med state-of-the-art tekniker, bland annat en högpresterande optisk sökare.

KP är också extremt tålig och klarar svåra väderförhållanden som regn, snö och minusgrader. Men viktigast av allt är att kameran levererar en fantastisk bildkvalitet, tack vare sin nyutvecklade 24,3 megapixel bildsensor som når känsligheter ända upp till ISO 819200.

Kompakt och tunn design 

Eftersom bärbarhet är en viktig egenskap för många användare har PENTAX lagt mycket arbete på att hålla ned sina kameramodellers storlek och vikt. Men trots sitt kompakta utförande innehåller nya PENTAX KP en mängd avancerade funktioner för att kunna erbjuda lättanvänd hantering inte bara vid daglig användning utan även vid resor och friluftsaktiviteter.   

 

 

 

Funktioner som förenklar hanteringen
SR II och utbytbara grepp

PENTAX KP innehåller bildstabiliseringstekniken SR II (Shake Reduction II) som kan motverka kameraskakningar i fem axlar. Den låter fotografen använda upp till 5 steg längre slutartid på frihand än vad som annars vore möjligt. * Kameran erbjuder även utbytbara handgrepp för att passa olika fotografers händer, fotograferingsstil och val av objektiv. 

*Uppmätt i enlighet med CIPA standarden, tillsammans med zoomobjektivet SMC PENTAX DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR inställt på 135mm brännvidd

Exceptionell bildkraft och superhög ISO-känslighet på 819200 för bilder med hög kvalitet.

HD PENTAX DA 21mm F3.2 AL Limited. Bländare: F4 ; Slutartid: 1/50 sekund ; Exponeringskompensation: -0.3EV ; Känslighet: ISO 1600 ; Vitbalans: CTE ; Bildparameter: Livfull

ISO 819200

Den högsta känslighet som uppnåtts i en PENTAX APS-C DSLR-kamera

Genom att kombinera en nyutvecklad CMOS-sensor med bildmotorn PRIME IV kan PENTAX KP höja den övre gränsen för känslighetsområdet utan att mängden störande brus ökar. Kameran har en högsta känslighet på ISO 819200 och ger bilder med mycket god detalj- och nyansrikedom långt upp i ISO-skalan. 

 • ISO 800
 • ISO 12800
 • ISO 51200
 • ISO 204800

24 megapixel APS-C-sensor utan AA-filter Hög bildkvalitet med ny CMOS-sensor

PENTAX KP introducerar en ny generation av bildsensorteknik och innehåller en 24.32 megapixel CMOS-sensor i APS-C-storlek. Den är tillverkad utan AA-filter (anti-alias eller lågpassfilter) för att kunna utnyttja den höga upplösningsförmågan fullt ut. Kombinerat med snabb 14-bitars signalbehandling innebär det att kameran kan producera bilder med enastående skärpa och mycket hög detalj- och nyansrikedom.

Pixel Shift ResolutionTeknik som ger bilder med full färginformation och finare detaljer

Med PENTAX Pixel Shift Resolution System* utnyttjar kameran sin inbyggda bildstabilisering till att ta fyra delbilder av motivet medan bildsensorn flyttas en pixel i sid- och höjdled vid varje exponering. De läggs därefter ihop till färdig bild med ultrahög detaljrikedom, mer färginformation och mindre brus än vad som är möjligt med endast en exponering. Dessutom undviks risken för moiré (färginterferens i fina mönster). Bilder tagna med Pixel Shift Resolution-tekniken kan sparas som RAW-filer. De kan framkallas direkt i kameran med önskade bildinställningar och spara som färdiga JPEG-filer.

Används funktionen Motion Correction** kan kameran automatiskt upptäcka ifall någon del av motivet rör sig under fotograferingen och minimerar på mjukvaruväg effekten av rörelsen i den färdiga bilden.

*För att fungera optimalt kräver Pixel Shift Resolution att både kameran och motivet är helt stilla under fotograferingen. Använd därför stativ samt självutlösare eller fjärrkontroll plus spegeluppfällning (Mirror Lock-up) för att undvika alla vibrationer.

**Motion Correction garanterar inte att alla typer av rörelser blir fullständigt korrigerade.

Pixel Shift Resolution: AV

Pixel Shift Resolution: PÅ

SR II inbyggd bildstabilisering i fem axlar Hanterar effektivt kameraskakningar ända upp till 5 slutartidssteg

PENTAX ursprungliga bildstabiliseringsteknik med sensor-shift har uppgraderats för att kunna erbjuda optimal funktion med alla objektiv när man fotograferar på frihand. Den nya generationen SR II (Shake Reduction II) erbjuder en mekanism som arbetar i fem axlar. Förutom den vanliga typen av kameraskakningar i lutande riktning kan den kompensera för skakningar i både höjd- och sidled (som ofta uppstår vid makrofotografering) samt roterande rörelser som objektivbaserad stabilisering har svårt att hantera.

SR II-enheten arbetar med extrem precision från det ögonblick kameran slås på och fungerar effektivt med uppemot 5 steg längre slutartid* än vad som normalt rekommenderas vid frihandsfotografering. 

*Uppmätt i enlighet med CIPA och med zoomobjektivet SMC PENTAX DA 18-135mm F3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR inställt på 135mm brännvidd.

Fungerar även vid panorering

Även vid panorering i sid- eller höjdled klarar SR-enheten att avgöra vad som är avsiktliga kamerarörelser medan den automatiskt korrigerar skakningar i andra riktningar. På så vis kan PENTAX KP alltid fånga skarpa och högupplösta bilder, såväl vid normal fotografering som vid panorering, utan att fotografen själv behöver ändra några inställningar.

SR II in-body, five-axis shake reduction mechanism

Lutande rörelser Rullande rörelser Rörelser i sid- och höjdled

Autofokus med 27 punkter (25 korsformiga)Ställer skärpan snabbt och pålitligt

Den sofistikerade autofokusen hos PENTAX KP använder 27 AF-punkter som ger möjlighet till stor frihet i kompositionen. Hela 25 av punkterna är korslagda och därför särskilt noggranna och pålitliga.

Korslagda AF-punkter Linjeformade AF-punkter  AF-punkter designade för F2.8

Fokuspunkter för ljusstarka objektiv

Tre AF-punkter i mitten av fokusområdet är optimerade för objektiv med en maximal bländaröppning på F2.8 eller större. När sådana objektiv används kan dessa punkter ge högre precision vid fokuseringen än vad som är möjligt med AF-punkter utformade för ljusflödet från en bländaröppning på F5.6.

Scene Analyze AUTO

Avancerad motivanalys med hjälp av artificiell intelligens

Exponeringsläget Scene Analyze Auto väljer automatiskt kamerainställningar och en lämplig bildbehandling för olika motiv genom att ta hjälp av kamerans avancerade PENTAX Real-time Scene Analysis System. Vid användning av den optiska sökaren kan det dessutom utnyttja artificiell intelligens med deep learning teknologi som kan dra slutsatser om den aktuella situationen baserat på en enorm databas med information om tidigare motiv.

Exponeringsmetoder för alla slags motiv

Inklusive PENTAX Hyper kontroll

Förutom de vanliga exponeringsmetoderna Program ), Tidsautomatik (Av) och Bländarautomatik (Tv) erbjuder KP även speciella lägen som låter dig styra bildens skärpedjup och återgivningen av rörelser på ett mer flexibelt sätt. När du ställer in Smart Function-väljaren i läget ISO kan du dessutom få ännu mer kontroll över exponeringsparametrarna (slutartid, bländare och känslighet) genom att utnyttja kamerans samtliga tre inställningshjul.

P (Hyper Program)

Det här läget låter dig ställa önskad bländare och/eller slutartid med hjälp av inmatningshjulen samtidigt som exponeringen förblir densamma. Ett bekvämt sätt att påverka skärpedjupet och rörelseåtergivningen utan att behöva växla mellan de traditionella exponeringsmetoderna Tv och Av.

M (Hyper Manual)

I läget Hyper Manual går det att få direkt tillgång till samma slutartids- och bländarvärde som med Program, bara genom ett tryck på knappen Grönt läge. Därefter kan du själv justera exponeringen med hjälp av de främre och bakre inmatningshjulen. Genom att aktivera exponeringslåset går det till och med att justera bländaren och/eller slutartiden utan att det ursprungliga exponeringvärdet ändras.

Sv (Känslighetsprioritet)

Använd inmatningshjulen för att välja känslighet (ISO). Kameran ställer automatiskt in en kombination av slutartid och bländare som ger rätt exponering. 

TAv (Bländar- och tidsautomatik)

Välj en kombination av slutartid eller bländare som passar ditt motiv utan att bekymra dig om känsligheten. PENTAX KP reglerar automatiskt ISO-talet så att bilden blir korrekt exponerad.

B (Bulb)

Det här läget låter dig använda längre slutartider än 30 sekunder, som är den nedre hos de vanliga exponeringslägena. Det innehåller även en funktionen kallad Bulb Timer, som gör det enkelt att välja en önskad slutartid ända upp till 20 minuter.Skärpedjups- och rörelsebracketing Tar snabbt tre bilder med olika skärpedjup eller rörelseåtergivning

Dessa nya funktioner låter dig ta tre olika bilder av samma motiv eller scen med ett enda avtryck, utan att exponeringen som helhet ändras. Eftersom du slipper tidskrävande manuell justering av inställningarna kan du istället koncentrera dig på motivet och kompositionen.

[ Skärpedjupsbracketing ]

Tar automatiskt tre bilder med olika skärpedjup genom att stegvis ändra bländaren.

 • Bländare : F1.8, Slutartid : 1/5000 sekund, Känslighet : ISO 100
 • Bländare : F5.0 Slutartid : 1/640 sekund, Känslighet : ISO 100
 • Bländare : F14 Slutartid : 1/125 sekund, Känslighet : ISO 200

[ Rörelsebracketing ]

Avsedd för rörliga motiv. Tar tre bilder i snabb följd med olika slutartid, vilket påverkar hur rörelsen återges.

 • Bländare : F10, Slutartid : 1/4 sekund, Känslighet : ISO 200
 • Bländare : F4.5, Slutartid : 1/30 sekund, Känslighet : ISO 320
 • Bländare : F4.5, Slutartid : 1/250 sekund, Känslighet : ISO 2500

Tyst elektronisk slutare med 1/24000 sekund 

Idealisk när man vill märkas så lite som möjligt eller ta bilder med snygg bakgrundsoskärpa även i fullt solsken

PENTAX KP erbjuder möjlighet att välja mellan mekanisk och elektronisk slutare. Den elektroniska* kan ställas in på extremt snabba tider, ned till 1/24000 sekund, vilket är användbart när du vill kunna välja en stor bländaröppning även i situationer med starkt solsken. En annan fördel kommer fram när man använder kameran i live view-läget. Då ger den elektroniska slutaren möjlighet till fullständigt ljudlös fotografering, välkommet exempelvis vid fotografering under en vigsel. Dessutom producerar den inga vibrationer, vilket är bra ifall man fotograferar med stativ och vill vara säker på att kameran är fullständigt orörlig under exponeringen.

*Den elektroniska slutaren kan användas med serietagning, spegeluppfällning och multiexponering. Vid användning av funktionen Pixel Shift Resolution System blir slutaren låst i det elektroniskt läget.

*Bildstabiliseringen SR II samt AA-filter simuleringen fungerar inte med elektronisk slutare.

*Mycket snabbrörliga motiv kan återges något förvrängda av den elektroniska slutaren. 

 

smcPENTAX DA★55mm

F1.4. Bländare : F1.6 ; Slutartid : 1/24000 sekund. ; Känslighet : ISO 100

Snabb serietagning med 7 bilder per sekund

Fånga rätt ögonblick även med snabbrörliga motiv

Serietagningsläget i PENTAX KP låter dig välja en hastighet som passar det aktuella motivet; 7 bilder per sekund för riktigt snabba händelser eller 0.8 bilder per sekund för långsammare scener.   

Kompakt kamerahus med exceptionellt väderskydd för pålitlig och bekymmersfri fotografering även i krävande miljöer


HD PENTAX DA 20-40mm F2.8-4 ED Limited DC WR. Bländare: F4.0 ; Slutartid: 1/80 sekund ; Exponeringskompensation: -0.7 EV ; Känslighet: ISO 800; Vitbalans: Auto ; Bildparameter: Ljus

Kompakt och tunn design

Enkel att ta med var du än går

PENTAX har lagt mycket arbete på att minska storleken på kamerahuset. Genom att optimera designen hos komponenterna och de mekaniska delarna har det blivit möjligt att få plats med kraftfull teknik och avancerade funktioner innanför det kompakta chassit hos PENTAX KP. Kameran erbjuder enkel hantering inte bara vid daglig användning utan även vid resor och friluftsaktiviteter.  

Compact, slim design

Tåligt kamerahus

Högkvalitativ konstruktion i magnesiumlegering

Ytterkåpan är tillverkad av lätt men mycket stark magnesiumlegering som har hög motståndskraft mot slag och stötar. Genom att kombinera den med ett stelt metallchassi som rymmer kamerans centrala komponenter får PENTAX KP utomordentlig slitstyrka och tålighet

Extra-durable, high-rigidity body

Damm- och allväderskyddad konstruktionDustproof, weather-resistant constructionTål tuffa tag när du jagar den perfekta bilden

Med 67 tätningar som håller vatten och damm borta från insidan, ett lika skyddat batterigrepp (D-BG7) samt tillgång till PENTAX AW- och WR-objektiv* är PENTAX KP en otroligt pålitlig kamera även i de mest krävande miljöer och väderförhållanden.**

*AW står för All Weather (damm- och allväderskyddad konstruktion) medan WR står för Weather Resistant (något enklare väderskydd)

**Trots väderskydd bör vatten och damm torkas av från kamerahuset för att undvika uppkomsten av fel eller skador i kamerans funktion

Dustproof, weather-resistant construction

Köldtålig konstruktion

Pålitlig användning även vid minusgrader

Eftersom PENTAX KP sannolikt blir använd även i kalla väderförhållanden har PENTAX utsatt kameran för påfrestande tester vid temperaturer ned till –10°C. Mängder av data om dess hantering, funktion hos både mekanik och kretskort samt strömförbrukning* har samlats in och använts för att säkerställa att KP fungerar problemfritt även i minusgrader.

*Batteriprestandan minskar när temperaturen sjunker. Vid fotografering i kalla förhållanden rekommenderas användaren att bära med sig reservbatterier och att hålla dem varma i en innerficka.

Excellent cold-resistant performance at -10°C

Utbytbara handgrepp

Välj mellan tre grepp med olika storlek och form

PENTAX KP låter dig växla handgrepp* för att ge bättre passform för just dina händer, kompaktare utseende eller stadigare tag vid användning av ett tyngre objektiv.

*En medföljande insexnyckel krävs för byte

 • Grip L O-GP1672


  Det största handgreppet för PENTAX KP, speciellt utformat för att ge ordentlig stadga med tunga, ljusstarka teleobjektiv och telezoomar med mycket lång brännvidd.

   

 • Grip M O-GP1671


  Ett grepp som passar bra för allroundanvändning. Det har lagom storlek och form för de flesta vanliga zoomobjektiv i PENTAX sortiment.

   

 • Grip S O-GP167


  Med sin tunna design är detta handgrepp perfekt vid användning av de små och lätta objektiven i Limited-serien

   

Skräddarsy kamerans reglage

Gör hanteringen mer personlig med hjälp av Fx-knappar

PENTAX KP har tre speciella Fx-knappar som kan programmeras för funktioner som du ofta använder. Utöver dessa är det också möjligt att skräddarsy funktionen hos AF/AE-L-knappen samt ändra hur det främre och bakre inmatningshjulet samt den gröna knappen fungerar i de olika exponeringslägena.

Control button customization

Smart Function

Enkel anpassning av 15 olika funktioner

En innovativ PENTAX-finess som tillkommit för att underlätta hanteringen är systemet Smart Function. Det består av en särskild funktionsratt och ett dedikerat inställningshjul på kamerans ovansida. Utöver tre förinställda lägen (val ljusmätning, HDR-fotografering och serietagning) innehåller funktionsratten även tre Custom-lägen (C1, C2 och C3). Dessa kan man själva programmera med önskad funktion från en lista av 15 olika alternativ.

[ Funktioner som kan tilldelas lägena C1, C2 och C3 ]

Känslighet; exponeringskompensation; bracketing; val av bildparameter; AF-läge; aktivt AF-område; focus peaking; programlinje; val av slutartyp; upplösning; AA-filter simulator; rutmönster i sökaren; alternativ för LCD-visning; bildförstoring; skärmens ljusstyrka.

Funktionsratt Inställningshjul

Fem USER-lägen

För att snabbt komma åt favoritinställningar

Programratten hos PENTAX KP har fem speciella USER-lägen som vart och ett kan innehålla olika kombinationer av funktioner du ofta använder för specifika motiv eller uppgifter. Fyra kombinationer av inställningar är redan förprogrammerade men går att ändra i menyn.

U1: HDR-landskap / U2: Makro / U3: Astrofotografering / U4: Manuellt objektiv / U5: Ingen förinställning

Optisk sökare med äkta pentaprisma

100% synfält för exakt visning av motivet

Sökaren i KP ger en skarp och tydlig bild som täcker ca 100% av det verkliga utsnittet. Eftersom den är optisk visas motivet i realtid och konstruktionen med pentaprisma av glas erbjuder en väl tilltagen sökarbild med ungefär 0.95x förstoring (tillsammans med ett 50mm F1.4 objektiv inställt på oändligt). Mattskivan Natural-Bright-Matte III* det enkelt att se när skärpan är rätt inställd, vilket är särskilt viktigt när man fokuserar manuellt. Mattskivan är också utbytbar mot andra modeller för olika specialändamål.

Optical viewfinder with glass pentaprism

Vinklingsbar skärmUnderlättar live view-fotografering

Skärmen hos PENTAX KP är försedd med en mekanism som gör att den kan fällas ut från kamerahuset och vinklas uppåt och nedåt. En mycket användbar funktion när man behöver fotografera från låga eller höga vinklar med hjälp av live view. Dessutom saknar skärmen luftspalt mellan det härdade, tåliga glaset och själva LCD:n, något som minskar reflektioner och gör den lättavläst även i gassande solsken.

Optical viewfinder with glass pentaprism

Filminspelning

Dra nytta av en stor bildsensor och utbytbara objektiv

PENTAX KP kan fånga videosekvenser i Full HD med mycket hög kvalitet, tack vare sin stora bildsensor och möjligheten att växla objektiv. Under filminspelningen fungerar också den inbyggda bildstabiliseringen och du kan  utnyttja funktioner som kontinuerlig autofokus (AF-C), bländarinställning* och digitala filter. Förutom inbyggd stereomikrofon finns det till och med ingång för en extern mikrofon och möjlighet att justera ljudnivån manuellt.

*Bländarkontroll är endast tillgänglig när telezoomen HD PENTAX DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE används.

Wi-Fi funktioner

Fjärrstyr kameran med en smartfon eller surfplatta

Med hjälp av kamerans inbyggda Wi-Fi går det att ansluta PENTAX KP till en smartfon eller surfplatta. Den dedikerade appen Image Sync gör det möjligt att föra över och bläddra bland bilder i din bärbara enhet och kan till och med användas som fjärrkontroll för kameran vid fotografering.

*Appen Image Sync kan laddan ned gratis från App Store (för iOS) eller Google Google Play (för Android).

 


till toppen